Take my hand av Dolen Perkins-Valdez

Publicerad: 01 maj 2022
Senast uppdaterad: 01 maj 2022

Här kommer en recension av Take My Hand som är författad av Dolen Perkins-Valdez.

Take My Hand är Civil Townsends berättelse om en sjuksköterska som arbetar på en familjeplaneringsanläggning i Montgomery, Alabama, i början av 1970-talet. Civil är en ung afroamerikansk sjuksköterska med begränsade livserfarenheter när en tragisk händelse utspelar sig som avslöjar en fruktansvärd omoralisk, och oetisk behandling av unga afroamerikanska kvinnor (liksom fattiga och funktionshindrade).

Erika och Indien, Civils patienter, kommer från södra landsbygden och lever i elände med begränsad utbildning. När Civil bestämmer sig för att ta bort sina mycket unga patienter från Depo-Provera, eftersom det har negativa effekter på dem, beslutar chefssköterskan att sterilisera flickorna. Civil beskyller sig själv och försöker desperat gottgöra de två flickorna och deras familjer.Till slut leder denna fruktansvärda händelse till ett domstolsavgörande som speglar ett fall som faktiskt har funnits i verkligheten.

Berättelsen är hjärtskärande, och för dem som inte känner till tvångssterilisering av kvinnor under denna period av historien, för bara 50 år sedan, rekommenderar jag den starkt.
Dolen Perkins-Valdez har skrivit en vacker bok med välutvecklade karaktärer och en sömlös handling. Hennes beskrivningar av Montgomery, Alabama och landsbygden runt henne är välgjorda. Berättaren, Lauren J. Daggett, väcker berättelsen till liv, på ett känslomässigt fint sätt och ger invånarna från Alabama en röst.